Søndag morgen, duften af kaffe og nybagte rundstykker – så kan det kun blive en dejlig søndag.
MEN….hjemmebagte lune rundstykker ER bare bedre en bagerens, og det kan være svært at få så sprøde rundstykker som bagerens.
Samtidig – hvem gider så stå op før hønsene, da der er jo er tilberedningstid, hævetid og bagetid….?
Men her er løsningen – den er nem, og du kan snue under dynen langt længere, og stadig servere sprøde nybagte rundstykker.
Du laver dejen aftenen før – så langt som til at du har trillet dem og sat dem klar på bagepladen. De langtidshæver nu koldt til næste morgen, hvorefter du vækker dem med lidt damp for derefter at bage dem.
….faktisk er jeg så vant til at stå op og bage søndag morgen, at denne morgen er lidt underlig – der er ikke noget at lave – rundstykkerne er jo næsten færdige 🙂
Se med her i opskriften – og næste søndag er det måske dig der serverer nybagte rundstykker for familien.
Dejlig søndag til jer alle.
Sprøde rundstykker
Ingredienser
- 135 g koldt vand
- 9 g gær
- 240 g hvedemel med højt proteinindhold (12% pr. 100 g)
- 5 g fint salt
- 5 g optimax bageenzymer
- 10 g hvedesur
Pynt
- vand
- birkes
Sådan gør du
Dag 1
- Opløs gøren i det kolde vand
- Tilsæt de øvrige ingredienser
- Røres på røremaskine, 10 min. ved langsom hastighed og dernæst 5 min. ved høj hastighed – til dejen er blank og smidig
- Lad dejen hvilke i røreskålen i 15 min.
- Stræk og fold dejen nogle gange
- Vej stykkerne af på ca. 75 g. (jeg får 5-6 stykker)
- Lad dejstykkerne hvile under plast i ca. 15 min. (plast for at dejen ikke tørrer ud)
- Form rundstykkerne – spænd godt op.
- Dyp rundstykkerne i en skål med vand og derefter en i skål med birkes
- Placer rundstykkerne på en hulplade eller en alm. bageplade
- Dæk pladen til og sæt den koldt natten over. (Jeg sætter pladen i en stor plastpost og har sat små pinde i hjørnerne for at plastposen ikke rører rundstykkerne – et låg fra en plastkasse/ bedroller kan også bruges. Jeg sætter mine i skuret hvor der er koldt men frostfrit)
Dag 2
- Sæt pladen med rundstykker ind i en kold ovn med en gryde kogende vand i 15 min. så dejen vågner.
- Tag pladen og gryden ud – sæt et fad med granitskærver ind eller blot en bradepande uden noget og varm ovnen op til 225 grader varmluft.
- Sæt pladen med rundstykker i ovnen og hæld 1,5 dl. vand på skærverne eller i bradepanden. Luk hurtigt ovnlågen og dæk udluftningshullerne med et viskestykke, så dampen bliver i ovnen og skru ned til 190 grader
- Bag rundstykkerne 7 min.
- Tag skærverne eller bradepanden ud. Lad ovnlågen være åben i ca. 10 sek. så al damp kommer ud. Fjern viskestykket igen.
- Bag rundstykkerne yderligere 8-10 min. Luk ovnlågen op et par gange undervejs for at lukke damp ud.
Noter
(jeg bruger en stor plastkasse som jeg vender på hovedet og sætter bagepladen på låget og dernæst kassen henover. Min plastkasse er så stor i omkreds at jeg kan have en skål/bageform ved siden af – som jeg bruger til det kogende vand næste morgen). Næste morgen sætter man så blot en skål skål kogende vand ind i kassen ved siden af pladen og lader dem få damp i 15 min. på den facon, mens ovnen varmer op. Jeg gør sådan:
Står op og tænder ovnen, med en skål granitskærver i bunden.
Når jeg har været på badeværelset, henter jeg kassen med rundstykkerne, som jeg har stående i vores frostfrie skur.
Sætter en skål med kogende vand ind i kassen og vækker dem på den måde i 15 min.
Nu har ovnen varmet i ca. 20-30 min.
Sæt så pladen i ovnen og følg opskriften fra da af.