Rugbrød uden surdej

Jeg hører til en af dem der ikke har kastet mig ud i surdejens kunst. Men det skal ikke afholde mig fra at bage rugbrød. Vores søn vil gerne have hjemmebagt rugbrød, så det får han selvfølgelig. I denne uge fik han sådan et rugbrød med hjem.

Rugbrød uden surdej

Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 1 time 15 minutter

Ingredienser
  

  • 200 g solsikkekerner
  • 2 dl vand
  • 150 g skårne rugkerner
  • 3 dl kaffe
  • 6 dl kærnemælk
  • 25 g gær
  • 200 g sigtet speltmel
  • 1 spsk groft salt
  • 3 spsk mørk sirup
  • 650 g groft rugmel
  • solsikkekerner til drys på top og bund

Sådan gør du
 

  • Kog vandet og hæld det over solsikkekernerne – og lad det trække en halv time.
  • Hæld vandet fra kernerne
  • Kog rugkerner og kaffe op i en gryde. Lad det koge under omrøring til al kernerne har opsuget al kaffen
  • Hæld solsikkekerner og rugkerner i en røreskål og tilsæt kærnemælken
  • Når blandingen ikke længere er varmere end max 35 grader smuldres gæren heri
  • Tilsæt speltmel, salt og sirup og rør rundt
  • Tilsæt rugmelet af et par omgange og ælt dejen i ca. 6-7 min. til det hele er godt blandet.
  • Smør rugbrødsformen med fedtstof og drys solsikkekerner i bunden. Min form er en Eva solo 2,2 liters form.
  • Fyld dejen i formen og glat med bagsiden af en ske.
  • Drys solsikkekerner over
  • Dæk formen med husholdningsfilm og lad den hæve 2 timer ved stuetemperatur
  • Når der i dejen er 6-8 små knappenålshuller i overfladen er dejen færdig med at hæve
  • Bag brødet ved 180 grader (alm) i 5 kvarter til kernetemperaturen når 96 grader.
  • Tag brødet ud af ovnen og læg et viskestykke over formen i 5 min.
  • Tag derefter brødet ud af formen og vikl det ind i et hårdt opvredet viskestykke og lade det hvile der til det er helt afkølet.
  • Når brødet er kølet helt af, er det bedst at opbevare det i en plastpose.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering