Koldhævet brød er mit foretrukne, og derfor har jeg tilpasset en af mine andre opskrifter på franskbrød, til at være et koldhævet brød og tillige i mindre udgave – og som et formfranskbrød. Vi er kun 2 herhjemme til daglig, og når jeg bager til mine store børn, så har jeg ofte bagt store brød og delt i to, – da de ikke kan nå at spise et helt før det bliver kedeligt. Men nu bager jeg i stedet ofte mindre brød i forme.
Til morgen kunne jeg derfor sætte dette brød på bordet.
Dette er et brød bagt på manitobamel. Jeg har tilsat bageenzym og hvedesur, de to ting gør hhv. brødet luftigt og giver en god smag.
Mine små brødforme måler indvendig: 14x23x7 cm.
Lille formfranskbrød (koldhævet)
Ingredienser
- 330 g Manitobamel
- 4 g Tørgær
- 8 g Salt
- 6 g Sukker
- 8 g Optimax bageenzym
- 13 g Hvedesur
- 190 g Vand
- 8 g rapsolie
- Birkes til drys
Sådan gør du
Dag 1
- Bland alle tørre ingredienser i røremaskinens skål
- Tilsæt vand og olie
- Rør 10 min. på lav hastighed og 5 min. på høj hastighed til dejen er blank og glat og slipper skålens kanter
- Sæt husholdningsfilm over skålen og lad dejen hvile i 15 min.
- Slå dejen ned, og form den til et brød
- Spray/fugt med vand og drys med birkes, og snit brødet
- Lig brødet i en smurt brødform (2,2 liter) og sæt formen i en pose og luk.
- Lad brødet stå på bordet i 1 time
- Sæt brødet i køleskabet til næste dag (12-18 timer)
Dag 2
- Tag brødet ud af køleskabet og lad det stå på bordet 1 time
- Sæt en bradepande nederste i ovnen, eller en skål granitskærver, og varm ovnen op til 200° (varmluft)
- Sæt brødet i ovnen og hæld ½ dl vand i bradepanden eller over granitskærverne og skynd dig at lukke ovnlågen. Der opstår nu damp i ovnen.
- Bag med damp i 5 min. Tag så bradepande/granitskærver ud, og luk dampen ud af ovnen.
- Bag brødet yderligere 15-18 min. og luk igen damp ud 10 før brødet er færdigt. Brødet skal bage sammenlagt ca. 25 min. Hold øje – ikke alle ovne varmer ens.