Udtrykket det smager så englene synger, passer meget godt til denne kage.
Juletraditionen med risalamande juleaften piller vi ikke ved, men nye varianter til decembers julefrokoster hilser jeg velkommen. Her hjemme elsker vi cheesecake og vi elsker risalamande så hvorfor ikke forene de to ting.
Jeg skød derfor julemåneden i gang med denne risalamande-cheesecake 1. søndag i advent. Fredag serverede jeg risengrød til aftensmad – selvfølgelig med smørklat og kanelsukker, og en nisseøl dertil. Lørdag brugte jeg så resterne til at lave denne kage. Jeg elsker at kunne lave forberedelser i god tid, og denne kage har kun godt af at stå og trække/sætte sig. Så jeg lavede kagen lørdag, og kunne så servere den på søndagskaffebordet.
Opskriften her er til ca. 10 personer. Vi var kun 4 til kaffe 1. søndag i advent, så datteren fik resten med på Gråsten landbrugsskole søndag aften, og der gik ikke længe efter hun var ankommet, før en af hendes veninder sendte mig en sød besked med tak for en mega lækker cheesecake <3
Opskriften kommer her:
Risalamande cheesecake
Equipment
- Springform på 20 cm
- Kageplast
Ingredienser
Bunden
- 180 g digestive kiks, kanelkiks eller brunkager På billedet har jeg brugt digestive
- 90 g smør
Fromagen
- 250 g kold risengrød
- 60 g flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 5 blade husblads
- 150 g flødeost naturel
- 3 dl fløde
- 1 spsk citronsaft
Gelé
- 500 g kirskebærsauce
- 3,5 blade husblads
Sådan gør du
Bunden
- Knus kiksene i en plastpose vha. en kagerulle, så det bliver som rasp.
- Smelt smørret og bland det godt sammen med kiksene
- Fordel blandingen i en springform (20 cm) beklædt med bagepapir i bunden
- Pres blandingen godt ned i bunden og glat vha bagsiden af en ske. Ens tykkelse over det hele, jo flottere bliver snittet til sidst.
- Sæt formen i køleskabet
Fromagen
- Læg husblads i blød i koldt vand i 10 min.
- Risengrød, flormelis, vaniljesukker og flødeost røres godt sammen
- Pisk fløden til en let skum og bland den i din risengrød/osteblanding
- Vrid husbladsen for vand og smelt den i en skål med citronsaften, i microovnen i 30 sekunder eller over vandbad
- Tag en skefuld osteblanding og rør i den smeltede husblads, for på den måde at sænke temperaturen på den flydende husblads, gentag 4-5 gange.
- Hæld nu din husbladsblanding i din store skål med risengrød/osteblandingen og rør det godt sammen.
- Sæt kageplast rundt langs kanten indeni din springform. På den måde er det nemt at få kagen ud af springformen og bevare en flot kant.
- Hæld fromagen ovenpå din bund i springformen og sæt formen tilbage i køleskabet i min. 4-6 timer – og gerne til næste dag.
Gelé
- Læg husblads i blød i koldt vand i 10 min.
- Varm kirsebærsovsen langsomt op i en lille gryde
- Vrid husbladsen for vand og tilsæt den til kirsebærsovsen og rør rundt til husbladsen er helt smeltet
- Tag gryden af komfuret og lad kirsebærsoven køle af i ca. 30 min til den er kold.
- Hæld kirsebærsovsen oven på din kage – lige så forsigtig og gerne hen over bagsiden af en ske, således at strålen ikke rammer hårdt ned på kagen, som så vil opløse lidt af fromagen og gøre at gelén ikke bliver så flot klar.
- Sæt kagen på køl i ca. 2 timer til gelén er helt stivnet
Den kage skal da lige prøves. Godt nok er det ikke jul men julen vare jo da lige til påske.
Rigtig god fornøjelse Berit og glæd dig – den smager himmelsk 🙂