Min familie havde et ønske om chokoladeboller til søndagskaffen, men lørdag aften orkede jeg bare ikke flere timer i køkkenet og min oftest anvendte opskrift på chokoladeboller er en koldhævet dej, så jeg valgte i stedet at afprøve en opskrift jeg faldt over for et stykke tid siden, og jeg har ingen tilføjelser eller ændringer til den opskrift. Den sidder bare lige i skabet!
Chokoladeboller
Ingredienser
- 250 g sødmælk koldt
- 1 spsk sukker
- 25 g gær
- 1 æg
- 500 g hvedemel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk salt
- 70 g smør blødt
- 125 g mørk chokolade
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Hak chokoladen groft (undgår en masse små stykker da de er med til at farve dejen).
- Stil chokoladen på køl
- Opløs sukker og gær i sødmælken
- Tilsæt ægget og rør rundt
- Tilsær mel og kardemomme og ælt ca. 1 minut på røremaskinen
- Tilsæt salt og ælt yderligere i 5-6 min. ved lav til mellem hastighed til dejen er blank og smidig.
- Tilsæt smørret og ælt igen ca. 1 min.
- Hæld dejen ud på bordet og ælt forsigtigt den kolde chokolade ind i dejen
- Sæt dejen til hævning i en skål dækket med låg eller cellofan og et viskestykke, i 1 time.
- Hæld dejen ud på bordet og del dejen i 12 stykker (jeg vejer mine af så de bliver helt ens)
- Placer bollerne på en bageplade. Dæk dem med cellofan og et viskestykke og lad dem efterhæve i 30 min.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 13-14 min. ved 210° (alm. ovn).
- Lad bollerne køle af på en rist