Jeg elsker grydebrød – så er det sagt!
Det gør jeg fordi det smager godt – det kan varieres uendeligt og så er det UFATTELIGT NEMT at lave.
Tirsdag aften arbejde jeg til sent og indimellem en række chat med kolleger, rørte jeg en dej sammen og satte i køleskabet. Det tog ikke 10 min.
Onsdag formiddag, tog jeg dejen ud af køleskabet og lod den stå en times tid på køkkenbordet, mens ovnen varmede op. Jeg bliver gang på gang imponeret over hvordan dejen udvikler sig i køleskabet natten over. Fuld af liv (se alle boblerne).
Jeg kunne dernæst hælde dejen i den varme gryde og 45 min. senere var der nybagt brød. Kan det gøres nemmere? – Jeg tror det ikke.
Grydebrød har en helt særlig skorpe hele vejen rundt.
Dette brød er lavet af hvedemel og durummel samt græskarkerner.
Jeg opbevarer brødet i papirspose, dermed holder skorpen sig også sprød til næste dag, hvilket vi nød godt af på morgenbordet i dag.
Grydebrød med græskarkerner
Ingredienser
- 5 g gær
- 550 g kold vand
- 300 g durummel
- 350 g hvedemel
- 100 g græskarkerner
- 12 g salt
- 1 spsk sukker
Sådan gør du
Dag 1
- Opløs gæren i vandet og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Det hele røres sammen med en grydeske til en lidt grødlignende struktur (til den lidt tynde side)
- Sæt låg på skålen og sæt skålen i køleskabet natten over (10-12 timer)
Dag 2
- Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå på køkkenbordet i 2 timer
- Når skålen har stået på bordet i 1,5 time: Sæt en støbejernsgryde med låg ind i ovnen på risten, og tænd ovnen på 250 grader
- Når dejen har stået på bordet i 2 timer: Hæld dejen ud på et meldrysset bord og vha. din dejskærer, folder du dejen 3-4 gange ind over sig selv.
- Tag gryden ud af ovnen og løft dejpakken over i gryden.
- Sæt gryden i ovnen og bag brødet 30 min. ved de 250 grader med låg på.
- Tag låget af gryden, skru ned til til 230 grader og bag brødet yderligere 15 min.
- Tag brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist.