Vinterferie – og alt er vådt udenfor. Alligevel må der en travetur til – det er godt for krop og sjæl. Men efter en lang travetur er det skønt at komme ind i varmen og nyde en kop kaffe en hjemmebagt bolle.
Jeg har i formiddag bagt solsikkeboller. De er super lækre – også som madpakke boller, og ligeså til at fryse ned til senere nydelse. Og da vi kun er to herhjemme, fryses de fleste ned, så de unge mennesker kan få en posefuld med hjem når de kommer hjem til søndagskaffe på søndag.
Solsikkebollerne er nemme og lave. Jeg har opløst gæren i lunkent vand, tilsat olie og honning og dernæst tilsat resten og ladet røremaskinen gøre resten.
Jeg har dyppet bollerne i pisket æg og solskikkekerner og sat dem til hævning under husholdningsfilm og et viskestykke. Ønsker man mere blanke boller end her, pensles de ydermere med pisket æg lige inden de kommes i ovnen.
Solsikkeboller
Ingredienser
- 5 dl lunken vand
- 50 g gær
- 3 spsk rapsolie eller anden neutral olie
- 2 spsk honning
- 1 spsk salt
- 550 g hvedemel Tilsæt evt. lidt ekstra (dejen må godt være lidt klistret men ikke for meget)
- 250 g grahamsmel
- 150 g solsikkekerner
- 8 g bageenzym kan sagtens undlades
- 15 g frysepulver kan sagtens undlades
Sådan gør du
- Oplæs gæren i det lunkne vand – jeg bruger skålen til min røremaskine
- Tilsæt olie og honning og rør rundt
- Bland alle tørre ingredienser og tilføj det hele
- Lad røremaskinen ælte dejen i ca. 8-10 min. til dejen slipper skålens kanter.
- Lad dejen hæve i skålen i 30 min.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i 15-16 stykker (ca. 100 gr pr. stk)
- Tril bollerne med hul hånd, og dyp bollerne i sammenpisket æg og dernæst i en skål med solsikkekerner
- Sæt bollerne på 2 plader med bagepapir. Dæk dem med husholdningsfilm og et viskestykke og lad bollerne hæve i 45 min.
- Bag bollerne i ovnen ved 185 grader varmluft i 15-18 min. alt efter din ovn (ovne varme forskelligt)