Jeg hører til en af dem der ikke har kastet mig ud i surdejens kunst. Men det skal ikke afholde mig fra at bage rugbrød. Vores søn vil gerne have hjemmebagt rugbrød, så det får han selvfølgelig. I denne uge fik han sådan et rugbrød med hjem.
Rugbrød uden surdej
Ingredienser
- 200 g solsikkekerner
- 2 dl vand
- 150 g skårne rugkerner
- 3 dl kaffe
- 6 dl kærnemælk
- 25 g gær
- 200 g sigtet speltmel
- 1 spsk groft salt
- 3 spsk mørk sirup
- 650 g groft rugmel
- solsikkekerner til drys på top og bund
Sådan gør du
- Kog vandet og hæld det over solsikkekernerne – og lad det trække en halv time.
- Hæld vandet fra kernerne
- Kog rugkerner og kaffe op i en gryde. Lad det koge under omrøring til al kernerne har opsuget al kaffen
- Hæld solsikkekerner og rugkerner i en røreskål og tilsæt kærnemælken
- Når blandingen ikke længere er varmere end max 35 grader smuldres gæren heri
- Tilsæt speltmel, salt og sirup og rør rundt
- Tilsæt rugmelet af et par omgange og ælt dejen i ca. 6-7 min. til det hele er godt blandet.
- Smør rugbrødsformen med fedtstof og drys solsikkekerner i bunden. Min form er en Eva solo 2,2 liters form.
- Fyld dejen i formen og glat med bagsiden af en ske.
- Drys solsikkekerner over
- Dæk formen med husholdningsfilm og lad den hæve 2 timer ved stuetemperatur
- Når der i dejen er 6-8 små knappenålshuller i overfladen er dejen færdig med at hæve
- Bag brødet ved 180 grader (alm) i 5 kvarter til kernetemperaturen når 96 grader.
- Tag brødet ud af ovnen og læg et viskestykke over formen i 5 min.
- Tag derefter brødet ud af formen og vikl det ind i et hårdt opvredet viskestykke og lade det hvile der til det er helt afkølet.
- Når brødet er kølet helt af, er det bedst at opbevare det i en plastpose.