De unge mennesker har efterspurgt hjemmebagt rugbrød, men da jeg ikke har kastet mig ud i surdejens kunst, har jeg hidtil kun bagt rugbrød med gær (se anden opskrift her på bloggen).
Jeg har endnu ikke overgivet mig til surdejens verden, og har istedet søgt andre veje, for at opnå samme resultat – og de unges bønner er nu blevet hørt.
I mange af mine lyse brød benytter jeg mig af et produkt der hedder Hvedesur, som er et fantastisk alternativ til surdej til de lyse brød. På samme måde findes der et produkt der hedder Nemsur, som er til rugbrød.
Jeg har studeret mange forskellige rugbrødsopskrifter og har prøvet mig frem. I dag har jeg bagt et rugbrød med græskarkerner, poppet durumkerner samt rugflager. Rugbrødet er bagt med flydende malt og mørk øl.
Hele huset dufter skønt af rugbrød – og jeg glæder mig til senere i dag at forære et brød til datteren og hendes kæreste – så nu er deres madpakker sikret i næste uge 🙂
De næste uger vil jeg eksperimentere lidt med nogle flere opskrifter med Nem-Sur. Denne opskrift er hentet hos John Hornbek.
Rugbrød med græskarkerner
Equipment
- Røremaskine
Ingredienser
- 150 g Poppet Durumkerner
- 75 g Græskarkerner
- 75 g Rugflager
- 35 g Nem-Sur
- 12 g Salt
- 38 g Flydende Malt
- 50 g Kærnemælk
- 490 g Mørk øl Jeg har brugt en Albani Amerikansk Lager
- 200 g Powerbake Fuldkornsrug
- 100 g Powerbake Fuldkornshvede
- 100 g Hvedemel
- 10 g Tørgær
- 8 g Optiax Bageenzymer
Sådan gør du
- Kom poppet durumkerner, græskarkerner, nem-Sur, salt, flydende malt, kærnemælk og øl i røreskålen og lad det trække i 10 min.
- Rør med K-spaden i 5 min.
- Bland de øvrige ingredienser og kom de i røreskålen.
- Ælt ved middel hastighed i ca. 12-14 min.
- Kom dejen i en smurt brødform (2,8 L form) – min er en 3. liters, og tryk dejen godt ned.
- Drys græskarkerner på og pres dem let ned i dejen med en spiseske
- Lad brødet hæve med damp i 45 min. således:Sæt brødet ved siden af en skål kogende vand og sæt en plastikkasse henover det hele.
- Bages i ovnen ved 180° (varmluft) indtil brødet har nået en kernetemperatur på 96°. Hos mig tager det ca. 50 min.
- Tag brødet ud af formen og pak det ind i et viskestykke og lad det køle af der.
- Når brødet er kølet helt af, opbevares det efterfølgende i bedst i en plastpose.