Jeg bliver en smule nostalgisk – når jeg tænker tilbage på hvordan min mor af og til købte rosinbrød hos bageren – og vi nød det med koldt smør. Men jeg har ikke set det hos bageren i en del år – så derfor tænkte jeg – hvorfor ikke bage det selv. I dag søndag har jeg derfor bagt 2 brød i forme, og huset dufter lige nu af kardemomme – som unægtelig hører denne opskrift til.
Det blev taget godt i mod – men det smager også pragtfuldt.
Måske husker du også rosinbrødet fra førhen, og måske vækker det også minder hos dig. Måske kender du det slet ikke – og så må jeg varmt anbefale dig at prøve at bage det.
God søndag!
Rosinbrød
Ingredienser
- 2¼ dl Mælk
- 45 g Gær
- 45 g Sukker
- 1 Æg
- 500 g Hvedemel
- 4 g Kardemomme
- 6 g Salt
- 130 g Rosiner
Drys
- 1 Æg sammenpisket
- Nøddeflager
- Perlesukker
Sådan gør du
- Lun mælken og hæld den i røremaskinens skål, og opløs gæren heri
- Tilsæt sukker og æg og rør rundt
- Bland mel, kardemomme og salt og tilsæt dette
- Lad røremaskinen kører 5 min. på lav hastighed og dernæst 5 min. på høj hastighed til dejen er blank og ensartet. Tilsæt rosinerne og lad dem køre med det sidste minut.
- Del dejen i to lige store dele (jeg bruger altid vægten)
- Virke dejen op (stram den op til to kugler) og lad den hvile under en opklippet plastpose i 20 min.
- Slå de to kugler op til to brød
- Pensl dem med sammenpisket æg og lidt vand, og drys med nøddeflager og perlesukker
- Snit brødene 4 gange på tværs
- Lad brødene hæve i en plastpose i 1 time
- Bag brødene ved 190° (alm ovn) i ca. 20 min.