Ofte bager jeg store franskbrød som jeg efterfølgende deler i to og fryser ned, så mine børn kan få et halvt med hjem – de får ikke spist et stort franskbrød – selvom det holder sig lækkert i flere dage.
Derfor er jeg blevet enig med mig selv om, at jeg vil bage nogle brød der er knap så store og voldsomme som jeg plejer, således at de kan få et helt med hjem.
Jeg har valgt at bage dem i brødforme (1,5 liter), for ensartetheden.
Opskriften har jeg lånt fra en bagegruppe, men har tilpasset lidt som jeg nu syntes det fungerer bedst.
Denne opskrift er nu super nem – hurtig og resultatet er et luftigt, sprødt og flot franskbrød.
I dag gik det dog det lidt stærkt til morgen, og resultatet blev at jeg ikke fik spændt begge brød lige flot op, hvilket tydeligt ses.
Det ene er blevet flot og hævet flot op. Det andet som jeg ikke fik spændt godt nok op, er derfor hævet lidt mindre og ser ikke helt så flot ud.
Brødene er hævet med damp, og bagt med damp. Det giver en meget lækker og sprød skorpe.
Franskbrød i form
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 200 g tipo 0 hvedemel
- 90 g durummel
- 12 g salt
- 10 g sukker
- 18 g hvedesur
- 12 g bageenzymer
- 5 g tørgær
- 450 g vand
- 35 g solsikkeolie
Sådan gør du
- Alle ingredienser røres sammen i røremaskine, først 10 min. på lav hastighed og 5 min. ved høj hastighed, til brødet er blank og smidigt.
- Hæld dejen ud på bordet og del det i to – lad dejen hvile 15 min. under et stykke plastik.
- Form dejen til brød og spænd dem godt op, og lig dem i en smurt brødform
- Sprøjt/pensl brødene med vand og drys med birkes
- Sæt brødene på en rist i ovnen med en gryde kogende vand under. Dæk ovnens lufthuller til (det gør jeg med et viskestykke), og lad brødene hæve 1 time.Man kan i stedet for at bruge ovnen, sætte brødene på bordet med en gryde kogende vand ved siden af, og sætte en plastkasse hen over det hele.
- Tag brødene ud af ovnen. Sæt en skål med granitskærver i bunden af ovnen, eller en tom bradepande. Varm ovnen op til 250 grader.
- Sæt brødene ind midt i ovnen på en rist, hæld 2 dl vand over skærverne, eller i bradepanden. Luk lågen og hold lufthullerne tildækket.Bag brødene i 2 min. Skru så ned til 200 grader og bag yderligere 15 min.
- Tag skærverne ud af ovnen og fjern viskestykket fra lufthullerne. Hold ovnlågen åben 10 sek. for at sikre at al damp er ude.Bag nu brødene yderligere 10 min.
- Tag brødene ud af formene og lad dem køle af på en rist.