Go Back

Bløde svampede grovboller

5 fra 1 stemme
Forb. tid 2 timer
Tilb. tid 15 minutter
Antal 16

Ingredienser
  

  • 100 g knækkede hvedekerner
  • 2 dl vand
  • 40 g smør
  • 25 g gær
  • 3 dl danskvand
  • 1 dl cremefraiche
  • 1,5 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 12 g Optimax bageenzymer (kan undlades)
  • 600 g hvedemel

Sådan gør du
 

  • Tag danskvand og cremefraiche ud af køleskabet i god tid så det kan opnå stuetemperatur
  • Bring vand og hvedekerner i kog og lad det småkoge i 5 min.
  • Tag gryden af blusset og tilsæt smørret og lad det smelte
  • Lad kerner og smør køle af til max 35 grader (det tager ca. 1 time)
  • Smuldr gæren i danskvandet. Når det er opløst tilsættes cremefraiche, salt og sukker samt fuldkornshvedemel
  • Tilsæt bageenzymerne og halvdelen af hvedemelet i dejen og derefter de afkølede hvedekerne og smør.
  • Tilsæt resten af hvedemelet og ælt dejen godt i 6-8 min. til dejen slipper skålens sider
  • Dejen vil fortsat være klistret selvom den slipper kanterne - men det er helt som det skal være
  • Dæk skålen med plast og lad den hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted. Det tager ca. en times tid.
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i 16 stykker. Dejen er lidt klistret, men det er nemt nok at forme bollerne og spænde dem godt op, hvis man kommer lidt olie på hænderne.
  • Sæt bollerne på en plade med bagepapir og lad dem hæve til dobbeltstørrelse med et hårdt opvredet viskestykke over. (ca. 45 min.)
  • Varm ovnen op til 220 grader alm. ovn. med en en skål granitskærver i bunden eller en alm. bradepande i bunden.
  • Når bollerne er hævet til dobb. størrelse sættes de ind i ovnen, og samtidig hældes 1 dl. vand over granitskærverne eller i bradepanden. Luk ovnens ventilationshuller med et viskestykke.
  • Bag bollerne i 5 min. og tag dernæst granitskærverne/bradepanden ud, fjern viskestykket, og bag bollerne videre i yderligere 10 min.
  • Lad bollerne køle af på en rist.