Go Back

Fastelavnsboller

Forb. tid 2 timer
Tilb. tid 15 minutter
Antal 12

Ingredients
  

Dej

  • ¾ dl mælk
  • 75 g smør
  • 20 g gær
  • 20 g sukker
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 1 æg

Creme

  • 1 stk vaniljestang
  • 2 æggeblommer
  • 25 g sukker
  • 20 g maizena
  • 2 dl sødmælk

Remonce

  • 50 g smør blødt
  • 50 g sukker
  • 50 g marcipan

Yderligere

  • nougat
  • flormelis
  • kakao

Instructions
 

Creme

  • Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud og bland det med lidt sukker.
  • Rør æggeblommer, sukker, maizena og vaniljekorn sammen i en gryde.
  • Tilsæt mælken og varm blandingen op under jævn varme mens der piskes (lad den tomme vaniljestang være med i gryden.
  • Når cremen når kogepunktet tages gryden af varmen og vaniljestangen fjernes.
  • Hæld cremen i en skål og dæk med husholdningsfilm - helt ned oven på cremen - for at den ikke skal danne en hinde.
  • Sæt cremen i køleskabet.

Dej

  • Lun mælken og tilsæt smørret og lad det smelte.
  • Hæld blandingen i en skål og når det er afkølet til max 35 grader, smuldres gæren heri og opløses.
  • Tilsæt ægget og rør det ud.
  • Tilsæt mel, kardemomme, salt og sukker og ælt dejen til den er glat og skinnende.
  • Sæt et stykke husholdningsfilm over skålen og et viskestykke og sæt den til hævning et lunt sted i ca. 45 min - til den har nået dobbelt størrelse.

Remonce

  • Rør marcipan, sukker og smør sammen til en remonce.

Saml fastelavnsbollerne

  • Vend dejen ud på et melsdrysset bord og rul den ud til 30x40 cm.
  • Del dejen i 12 stykker (10x10 cm)
  • Lig evt. en tynd skive nougat på hvert stykke dej (kan sagtens undværes)
  • Lig hhv. en skefuld remonce og en skefuld creme ovenpå nougaten
  • Samle bollerne ved at samle alle 4 hjørner og sørge for at lukke godt sammen.
  • Lig bollerne på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad
  • Lig et stykke husholdningsfilm over pladen + et viskestykke og lad bollerne hæve i 45 min.
  • Varm ovnen op til 200 grader alm. med skål granitskærver i bunden eller en tom bradepande.
  • Pens bollerne med sammenpisket æg
  • Sæt bollerne i ovnen og hæld 1 dl vand over granitskærverne eller i bradepanden og skynd dig at lukke ovnlågen. Dæk ovnens ventilationshuller med et viskestykke.
  • Bag bollerne i 10 min.
  • Tag granitskærverne eller bradepanden ud, fjern viskestykket og bag fastelavnsbollerne yderligere 5 min. til de er flotte gyldne.
  • Lad dem køle af på en rist
  • Rør en glasur af flormelis og kakao og pynt dem når de er afkølet.

Notes

De kan sagtens fryses og lunes efter optøning.