Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud og bland det med lidt sukker.
Rør æggeblommer, sukker, maizena og vaniljekorn sammen i en gryde.
Tilsæt mælken og varm blandingen op under jævn varme mens der piskes (lad den tomme vaniljestang være med i gryden.
Når cremen når kogepunktet tages gryden af varmen og vaniljestangen fjernes.
Hæld cremen i en skål og dæk med husholdningsfilm - helt ned oven på cremen - for at den ikke skal danne en hinde.
Sæt cremen i køleskabet.
Dej
Lun mælken og tilsæt smørret og lad det smelte.
Hæld blandingen i en skål og når det er afkølet til max 35 grader, smuldres gæren heri og opløses.
Tilsæt ægget og rør det ud.
Tilsæt mel, kardemomme, salt og sukker og ælt dejen til den er glat og skinnende.
Sæt et stykke husholdningsfilm over skålen og et viskestykke og sæt den til hævning et lunt sted i ca. 45 min - til den har nået dobbelt størrelse.
Remonce
Rør marcipan, sukker og smør sammen til en remonce.
Saml fastelavnsbollerne
Vend dejen ud på et melsdrysset bord og rul den ud til 30x40 cm.
Del dejen i 12 stykker (10x10 cm)
Lig evt. en tynd skive nougat på hvert stykke dej (kan sagtens undværes)
Lig hhv. en skefuld remonce og en skefuld creme ovenpå nougaten
Samle bollerne ved at samle alle 4 hjørner og sørge for at lukke godt sammen.
Lig bollerne på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad
Lig et stykke husholdningsfilm over pladen + et viskestykke og lad bollerne hæve i 45 min.
Varm ovnen op til 200 grader alm. med skål granitskærver i bunden eller en tom bradepande.
Pens bollerne med sammenpisket æg
Sæt bollerne i ovnen og hæld 1 dl vand over granitskærverne eller i bradepanden og skynd dig at lukke ovnlågen. Dæk ovnens ventilationshuller med et viskestykke.
Bag bollerne i 10 min.
Tag granitskærverne eller bradepanden ud, fjern viskestykket og bag fastelavnsbollerne yderligere 5 min. til de er flotte gyldne.
Lad dem køle af på en rist
Rør en glasur af flormelis og kakao og pynt dem når de er afkølet.